duminică, 28 iulie 2013

CRETA - Insula Zeilor

CRETA - INSULA ZEILOR


Cu o suprafata de 8.261 km, Creta este cea mai mare insula a Greciei si a cincea, ca marime, din Marea Mediterana. Cretanii sunt oameni primitori si tocmai de aceea multi turisti aleg aceasta destinatie. Acestia isi iubes pamantul, pe care il vand foarte rar. Pe insula se cultiva vie, maslini si fructe, iar uleiul de masline se gaseste din belsug. Creta are un sistem de irigatii bine dezvoltat, fara de care nu ar putea obtine culturi. In complexul Aquis Sea Resort & Spa de exemplu, din statiunea Stalida, patronul supravegheaza totul in mod personal. Impreuna cu copii sai sunt in mijlocul oaspetilor si fac tot posibilul ca acestia sa se simta cat mai bine si sa revina inapoi cat mai curand. 

Linia de coasta are o lungime totala de 1040 km. CApitala este Heraklion cu 137.711 locuitori in 2001. Alte oras importante de pe insula mai sunt Rethymnon si Chania.

HARTA IN INTREGIME A INSULEI CRETA - GRECIA
Turistii care se orienteaza spre Insula Creta au posibilitati diverse si multiple pentru distractie. In fiecare statiune este plin de cluburi si zeci de terase. In fata acestora la intrare, stau chelnerii care ii invita pe turisti sa intre, si sa le guste mancarurile traditionale, bauturile, sa asculte muzica si sa se distreze. Majoritatea teraselor difuzeaza muzica cretana dar in cluburi se danseaza pe hiturile din topurile internationale. La terase, turistii beau RAKI, un rachiu din struguri. Cretanii au un adevarat cult in producerea acestui tip de bautura. RAKI se serveste din congelator, pentru a le arata oaspetilor ca nu este falsificat. Chelnerii aduc RAKI in pahare mici, aproape inghetate. 

Asa cum era normal si aici se serveste si UZO, bautura traditionala a Greciei un preparat din anason si alcool, pe care il beau si cretanii mai ales atunci cand sufera din dragoste. 

Daca ne oprim un pic asupra unor chestiuni mai pragmatice, putem spune ca un pahar de RAKI costa 2 euro, un cocktail 3,5 euro, iar o bere 3 euro. Turistii vin la terase si gusta de asemenea mancarurile traditionale ale Greciei. Musacaua de exemplu este destul de cautata si pegatita in vase speciale. O portie de musaca costa aprox. 8 euro, la fel ca un gyros. Chelnerii recomanda insa platourile speciale, pentru doua persoane, care au mai multe specialitati cretane, la preturi cuprinse intre 15 - 20 de euro.


Pentru numai 13 euro pe zi, pentru cei tentai de drumetii si aventuri se poate inchiria un ATV, iar pentru preturi incepand de la 17 euro pe zi, se paote inchiria un autoturism. 

Un obiectiv interesant de vazut pe aceasta insula este pestera unde se spune ca sa nascut Zeus, aici vin zilnic zeci de autocare cu turisti. Aici se poate poposi pe un platou, unde sunt cateva terase. Se pot consuma fresh-uri de portocale la 2,5 euro paharul, dupa care se poate continua expeditia urcanduse pe deal, apoi la pestera. Se poate apela si la asa anumitele taxiuri locale cum sunt magarusii, care pentru 10 euro te urca si te coboara, fara a mai depune foarte mult efort. 
Cretanii se lauda ca fac bani frumosi din aceste indeletniciri, obisnuindu-se sa urce de cateva ori pe zi alaturi de magarusi, pana la pestera. Intrarea la pestera lui Zeus este de 4 euro. Ce se poate spune despre pestera, fap[tul ca e frig, iar functionara de la bilete striga intr-una sa nu se faca poze cu blitzul (....se spune ca lumina deterioreaza stalactitele si stalagmiteledin pestera). 
Se spune ca panza freatica provine de la lacrimile lui Zeus, care ar fi plans foarte mult la nastere. La intoarcere, se poate sin nou poposi pe la terase, unde proprietarii cretaniau invatat cateva cuvinte si in limba romana. Romanii in general sunt amatori de tyropithakia, in traducere placinte traditionale cretane, umplute cu branza. O portie de tyropithakia costa 4 euro, iar o cafea greceasca 2 euro (nu este deloc recomandata cafea in grecia - nu e buna chiar deloc). 

Pestera lui Zeus - CRETA - Grecia
O alta aventura este drumul in sine, deoarece doferii cretani conduc foarte curajos, pe drumurile inguste de munte, iar curbele nu reprezinta deloc o problema penru ei, in timp ce turistii inchid ochii pentru ca se vad deja in prapastie. Cu toate acestea, numarul accidentelor grave si mortale sunt extrem de putine pe insula.

Daca v-ati hotarat si biletele sunt cumparate, urmand cat de curand sa va luati "zborul" spre insula zeilor, sa nu ratati seara cretana sin sat-ul traditional al insulei. 
IN general 96% din turistii care au trecut pragul insulei, merg sa se distreze la seara cretana. Se merge intr-un sat in care mai traiesc doar 20 de persoane, in varful muntelui Karouzanos. Aici gazdele sunt foarte primitoare si isi asteapta oaspetii cu pahare de raki, si produse specifice zonei (souveniru-uri). AM spus si produse specifice zonei, printre acestea se numara uleiul de masline ADEVARAT Extra Virgine, care pute-ti sa-l achizitionati cu 4 euro o sticla de 250 grame. La fel ca in majoritatea statiunilor si aici se poate un pic negocia, astfel daca cumperi 3 sticle, vei plati doar 10 euri. La acelasi pret se vinde si raki daca vrei sa-ti amintesti de clipele traite in concediu si dupa ce ai ajuns acasa. Intr-o cafenea traditionala o cafea facuta la ibris costa 1 euro. In general dupa plimbarile aferente si discutiile cu cei din sat, se poposeste la Taverna lui Nikos. Aici sunt servite mancaruri traditionale cum ar fi tyropithakia, paste cu branza si carne cu cartofi copti, si cum eraq de asteptat servite alaturi de celebrele salate grecesti. Se poate spune fara nici o retinere ca, gazdele pregatesc un adevarat spectacol, de muzica si dans, turistii plecand de fiecare data foarte incantati, dupa dansuri energice alaturi de cretani pana aproape de miezul noptii.

Se stie in genral ca, cretanii sunt renumiti ca fiind barbati frumosi.......acestia preferand turistele. Romancele si rusoaicele se afla pe primele locuri intr-un top al preferintelor. Aflati in taverna lui Nikos, acesta are grija ca vinul sa curga in pahare, iar turistii sa ciocneasca paharele si sa spuna "yamas" (noroc), sa danseze si sa se simta bine. "YAMAS PRIETENI" este zicala lui Nikos, care ii saluta pe turisti impreuna cu tinerii cretani ai satului. 
Puteti fi convinsi ca, CRETA este o destinatie de vis, unde turistii pot beneficia de un concediu la preturi normale pentru buzunarele oricui. 
INSULA ZEILOR, asa cum i se mai spue este o atractie pentru milioane de turisti care vin anual in Creta. 





Intr-adevar CRETA este un adevarat paradis pentru orice turist. Gasim pe aceasta insula plaje de vis, orase cosmopolite, vestigii istorice antice, mancaruri gustoase si sanatoase. Toate acestea si multe altele te vor face sa iubesti aceasta insula si sa revii cel putin inca o data.

Sunt cateva locuri pe care nu avem voie sa le ratam odata ajunsi aici:


ELAFONISSI - PLAJA CU NISIP ROZ

Elafonissi este la randul ei o mica insula situata in sud-vestul Cretei, separata de tarm printr-o laguna cu apa calda, ce nu are mai mult de un metru adancime. "INSULA CERBULUI" asa cum se traduce Elafonissi, se afla la 75 km de Chania si atrage, in timpul verii. mii de turisti zilnic datorita nisipului alb al plajei care, in multe locuri capata nuante roz, gratie milioanelor de bucatele de scoici pe care le contine. Apa este ectrem de limpede, albastra-verzuie, si in mod sigur iti va aminti de un paradis exotic din care nu vei mai dori sa pleci.
Pentru a ajunge inapoi pe tarmul insulei, va trebui sa treci prin apa insa nu trebuie sa ne speriem, pentru ca nu e deloc adanca. Se spun ca Elafonissi este un loc unde, in 1842 turcii au masacrat aproape 850 de femei si copii care se ascundeau de otomanii ce asaltasera Creta. NISIPUL ROZ de pe tarm reprezinta sangele celor ucisi (spune legenda), o placa memoriala fiind instalata in memoria victimelor in cel mai inalt punct al insulei.
ELAFONISSI - CRETA - GRECIA


AGIOS NIKOLAOS - SAINT TROPEZ-ul CRETEI

Agios Nikolaos este un orasel cosmopolit, adesea comparat cu Saint Tropez cu plaje premiate cu Blue Flag, stradute inguste si intortocheate si ape stravezii, pe care le veti indragii din primul moment. In centrul orasului se afla lun lac cu apa dulce Voulismeni, cunoscut ca "lacul fara fund", pe malurile caruia se afla o multime de cafenele, tverne si boutiq-uri. Conform legendei Artemis si Atena se imbaiau in apele acestui lac, bunaoara numit "Bazinul lui Artemis" care sin 1870 are legatura cu portul printr-un canal. Pe stradutele care urca de la mare spre centru, putem descoperi in magazine obiecte traditionale cretane, souvenir-uri, bbroderii, ateliere traditionale de tesut ori icoane bizantine, cafenele chic, bistrouri, mezedopolio (mici taverne traditionale) - preferatele localnicilor. Din Agios Nikolaos se poate lua vaporul pentru o croaziera pana la pestera Barbarossa si Spinalonga - fortareata Veneteana, insula Leprosilor. Pentru plaja, se poate alege intre Kitroplatia (in centrul orasului), Eot (intr-un mini-golf de langa portul de yachturi) sau in Almiros (la 2 km in afara orasului - o plaja cu eucalipt, stuf si papura)




PALATUL  KNOSSOS

Knossos este Palatul regelui Minos, fiul lui Zeus si se afla la numai 5 km de Heraklion, capitala insulei. Este cel mai mare si cel mai rafinat palat al civilizatiei minoice. Construit in 1800 i.d.H, a fost distrus 100 de ani mai tarziu, in urma unui cutremur dar a fost reconstruit imediat. Acest palat regrupa peste 1000 de incaperi, avea un sistem de canalizare foarte bine pus la punct, toalete si strazi pavate. In jurul curtii centrale se gasea un ansamblu de cladiri (dezvoltat pe mai multe hectare - avand 5 etaje) unde locuiau peste 300 de persoane - familia regala si servitorii.
Acest imens palat se poate vizita doar in anumite perioade, acestea fiind:

MAI - OCTOMBRIE: 8:00 - 19:00
NOIEMBRIE - APRILIE: 8:00 - 17:00
INTRAREA ESTE GRATUITA PENTRU STUDENTII DIN UE.

In acest palat se spune ca se gaseste si celebrul labirint subteran unde, conform mitologiei, traia Minotaurul - urmasul sotiei imparatului Minoa Pasifae si a unui taur. Aceasta creatura avea corp de om si cap de taur. Tocmai de aceea imparatul l-a intemnitat in labirintul de sub palatul sau unde ii trimitea pentru hrana jertfe umane. Monstrul se spune ca astfel a terorizat omenirea pana cand eroul Tezeu a reusit sa il ucida cu ajutorul Adrianei, fiica imparatului. 
Palatul Knossos - Minotaurul si Tezeu
Palatul Knossos - Detalii cu ruinele palaturlui

Locatia a fost excavata de catre arheologul britanic Arthur Evans, in anii 1900, dar munca sa sta la baza activitatii desfasurate de arheologi pana in zilele noastre. Astfel in palat exista si bustul lui Evans, coarnele de taur si sala tronului. Sunt pastrate de asemenea 100 de vase uriase de negot care serveau pentru conservarea recoltelor.
Palatul Knossos este intr-adevar un obiectiv pe care nu trebuie sa-l rateze nimeni, care ajunge pe Insula Creta.

Mai jos puteti vizualiza Planul acestul impunator palat Knossos (click pe imagine pentru a o marii):
Planul Palatului KNOSSOS



DEFILEUL  SAMARIA

Defileul Samaria este o alta locatie pe care trebuie neaparat sa o vizitezi. Acest defileu situat in Sud - Vestul Insulei Creta. langa Chania are o lungime de 16 km, fiind unul dintre cele mai lungi defilee din Europa. Pe cat este de impresionant ca marime, pe atat este si de frumos. Acest defileu este in acelasi timp si Parc National care se mandreste cu viata salbatica si cu flora abundenta. Inceputul plimbarii prin acest defileu are loc la o altitudine de 1250 metri, pe platoul Omalos, in muntii Albi. Din cauza unor tragedii petrecute in trecut aici, defileul este inchis pe timpul iernii, dar vara plimbarile dureaza pana la 6 ore si va gaantez ca merita fiecare minut. Plimbarea se termina undeva la malul marii, langa Agia Roumeli, de aici putandu-se lua feribotul iar apoi autobuzul pana acasa.
Defileul Samaria in splendoarea lui

Defileul Samaria - Natura la ea acasa

Cheile Samariei - Parc National - Insula Creta

Defileul Samaria - Insula Creta

Planul Defileului Samaria 

INSULA SPINALONGA

Insula Spinalonga este un loc fascinant, de vis, aflat in largul Coastei Elounda. Acum 800 de ani, venetienii au construit aici fortificatii imense pentru a pazi intrarea in Elounda. Acestea inca domina linia orizontului in nordul insulei.
La un moment dat, mai precis in mijlocul anilor '50, aici a fost infiintata o colonie de leprosi care a fost inchisa in anul 1957, dar care a fost imortalizata in romanul Victoriei Hislop, numit "Insula". Spinalonga er ainsula unde erau alungati leprosii si unde si-au petrecut ultimii ani de viata. Ultima persoana care a parasit aceasta insula a fost un preot ortodox ramas sa faca pomenirile crestinesti celor care mureau de lepra. Acesta a parasit insula Spinalonga la sapte ani de la ultimul deces. 
Insula Spinalonga - Insula leprosilor

Fortul original este de origine venetiana. Venetienii sunt si cei care au botezat insula datorita aspectului sau de spin alungit. AIci se poate ajunge cu ajutorul unei barci, din Elounda si Agios Nikolaos, calatoria nu dureaza mai mult de 15 minute. Venetienii sunt si cei care au construit o fortareata de necucerit, situata pe ruinele unei acropole antice. Venetienii au aparat Creta cateva zeci de ani de invazia turceasca instaland aici tunuri dar si un intreg arsenal de arme. 
In urma razboiului balcanic din anii 1912-1913 insula SPinalonga revine statului Cretan.
Astazi insula este o destinatie populara printre turistii care isi doresc sa faca o incursiune in istorie, pe insula existand constructii care s-au conservat foarte bine datorita climei. S-au conservat atat constructiile de pe vremea leprosilor cat si fortificatiile originale. 
Insula Spinalonga si fortificatiile ei venetiene

Aceasta insula se poate vizita in doar 2 - 3 ore, stradutele sunt inguste, casele de piatra, capela este extrem de bine conservata, iar ruinele cetatii venetiene indica faptul ca insula a fost pe vremuri un important punct de aparare si de observare.
Mii de turisti vin anual pe indula Spinalonga fiind atrasi de salbaticie, sobrietate si misterul cu care este invaluita aceasta insula. Chiar si unii regizori de filme s-au folosit de ruinele acestei insule in unele filme istorice.
Insula Spinalonga - Insula Creta - Grecia
Insula Spinalonga in splendoarea ei

PLATOUL LASITHI - VALEA MORILOR DE VANT

In cea mai estica zona a Insulei Creta, se poate gasi Campiile Lasithi, sau un platou foarte fertil, situat in muntii Dikti la o inaltime de 900 m. Varfurile care inconjoara platoul ajung la 2200 m fiind vesnic acoperite de zapada (Muntii Ditki si Muntele Selena). Drumul spre platou este presarat cu manastiri si schituri.
Platoul Lasithi reprezinta o atractie datorita celor 10000 de mori de vant din care putine mai functioneaza astazi. Solul este unul extrem de fertil aici putand fi cultivate cereale sau pomi fructiferi. 
Aceasta "Vale a morilor de vant"  asa cum este supranumitaera, cu ani in urma, impanzita de aceste mori de vnat functionale pe atunci, cu aripi albe ce asigurau irigarea culturilor. Astazi sunt in cea mai mare parte motorizate, totusi pe timpul verii moristile se rotesc din nou, dand un sarm aparte acestor locuri. 
Platoul Lasithi - Insula Creta
Platoul Lasithi - Valea morilor de vant

In jurul platoului, pe versantii muntilor sunt 21 de satucuri traditionale cretane. Cel mai important dintre ele este Tzermiado unde se gasesc obiecte de artizanat, in special impletite si tricotate. In apropiere de satul Psichro se afla si Dicteon Andron (sau Grota (pestera) lui Zeus) care, conform legendei este locul unde la nastere Zeus a fost incredintat nimfelor si hranit cu laptele capritei Amaltheea, scapand astfel de la moarte.
Campiile Lasithi - Insula Creta
Mai sunt multe locatii demne de vazut pe aceasta frumoasa insula pe care merita sa popositi. Nu dorim sa extindem articolul mai mult decat este cazul, oricum speram ca v-am convins sa va opriti pe Insula Creta.


Cateva adrese utile pe Insula CRETA le gasiti mai jos:
1. INCHIRIERI MASINI PE INSULA CRETA:
 http://www.carrentalstop.gr
 http://www.rentalcars.com
 http://www.rentalcarscrete.gr
2. CAZARE PE INSULA CRETA - GRECIA
St. Nicolas Bay - http://www.stnicolasbay.gr
Motor cautare Hoteluri in Creta (si nu numai) - http://www.booking.com
Site cu filtru pentru Hotelurile din Grecia - http://www.thehotel.gr

luni, 22 iulie 2013

BULGARIA - Nisipurile de aur

BULGARIA - NISIPURILE  DE  AUR
(ZLATNI  PIASATSI)



Situata langa Parcul National Varna, este una din cele mai mari statiuni de pe Litoralul Marii Negre din Bulgaria. Este situata la 17 km de centrul orasului Varna, distanta care este umpluta de alte statiuni mai mici, comunitati sau vile. Destinatia este una accesibila si atractiva prin clima blanda, peisajul deosebit de pitoresc si preturile accesibile.

ACTIVITATI TRADITIONALE & ISTORIE

Mentionata pentru prima data de Pliniu, zona este cunoscuta ca si locul 'miticilor pitici'. In secolele care urmeaza zona este tot mai cunoscuta datorita bazilicilor si manastirilor, incepand sa devina un fel de centru monahal in timpul celui de-al doilea Imperiu Bulgar. Mai tarziu, in timpul Imperiului Otoman, locul devine un ascunzis in special pentru persoanele certate cu legea. Practic, statiunea ia fiinta in 1950.
Legenda spune ca in urma cu foarte multi ani niste pirati au ingropat o comoara deosebit de mare pe plaja Marii Negre, la Nord de Varna, iar natura s-a razbunat pe pirati transformandu-le aurul in cel mai fin si splendid nisip ...
Statiunea 'Nisipurile de aur' este considerata ca zona cu cel mai fin nisip de cuoart de pe coasta Marii Negre. De asemenea mai este renumita si pentru gradini, parcuri, zone pietonale si multe alte spatii verzi.


DE VIZITAT

PLAJE

Plaja are o lungimde 3,5 km si o latime care ajunge pana la 100 m si este renumita ca una din cele mai bune plaje cu nisip din Europa. Apa este de obicei curata si linistita, nu este foarte adanca, coborasurile fiind foarte line ... In apa nu sunt pietre sau formatiuni stancoase.

CAZAREA

Se face in general in vile, studiouri, hoteluri 'all inclusive' sau 'ultra all inclusive', cu facilitati gen: piscina, lobby, baruri, bar la piscina, internet, masaj, etc. Majoritatea hotelurilor ofera multe facilitati suplimentare, de regula pe bani: masaj, sauna, biliard,

CAMERELE
- camerele sunt spatioase, curate si frumoase, cu un televizor mic. Baile sunt curate si ingrijite, prosoape albe, menajul se face zilnic, iar lenjeria de pat se schimba la 2 zile.
- curatenia se face cu usa deschisa, se dezinfecteaza totul si foarte important: nu se fura!

APA
- este curata si in general fara alge
- valurile (depind de atmosfera), puteti sa le prindeti chiar mari-mari sau inexistente. Plaja este cu scoici pe tarm cativa metri la intrarea in apa, apoi nisip fin ...

INTERNET
- internetul wireless in general exista cam  ... aproape peste tot, cu mici exceptii unde il gasiti doar in lobby sau cu functionari intermitente ceea ce e cam neplacut.


IMPORTANT !!!
- este recomandata o informare prealabila cu privire la locul in care va veti petrece concediul. Unele locatii (hoteluri) inclina spre cazarea unor grupuri de turisti tineri 18 -26 ani care sunt amatori de bauturi si de foarte multa galagie, inclusiv noaptea. Alegerea cu grija a locatiei dupa o buna informare va va scutii de un stres inutil sau un concediu obositor.


*  Informatiile au fost actualizate in iulie 2013

duminică, 21 iulie 2013

SHOPPING la Milano

MILANO - CAPITALA MODEI EUROPENE


Aici in Capital Modei Europene gasiti magazinele si boutique-urile celor mai mari designeri din lume. Dar cand este cel mai potrivit sa facem cumparaturi (shopping) la Milano?


Magazin VERSACE - Milano

Ca si in majoritatea marilor orase din Europa in mod special, si la Milano exista doua perioade bine definite de reduceri de sezon (SALES). 
SEZONUL DE IARNA - in luna Ianuarie
SEZONUL DE VARA - in Iulie si August
Acestea sunt principalele perioade ale anului in care se poate face shopping la cele mai bune preturi, fie ca ne indreptam spre branduri de piata mai putin cunoscute sau spre nume mari ale industriei fashion si nu numai.
In Milano, e bine de stiut mai exista o perioada de REDUCERI SPECIALE, inainte de CRACIUN. Acesta este unul din cele mai bune momente pentru cumparaturi, fiindca se gasesc haine de sezon, cand iarna abia a inceput. Un plus pentru aceasta perioada este si faptul ca se pot cumpara cele mai frumoase si inedite cadouri. Ce este insa demn de retinut, faptul ca aceasta perioada este una foarte aglomerata, iar shoppingul este una dintre principalele activitati ale milanezilor inainte de Craciun. 



Inainte de a pleca spre cumparaturi in Milano, nu ar fi rau sa ne gandim ce anume dorim. urmarim .... Boutique-urile marilor designeri sau Outlet-urile si Magazinele Clasice Vintage. De ce este bine sa ne gandim dinainte? .... deoarece vom avea de strabatut o anumita parte a orasului si, evident, un buget foarte diferit. Bineinteles nu se exclud una pe alta, se poate merge in ambele locatii doar ca atunci va trebuii sa ne planificam foarte bine tot timpul.

DISTRICTUL HIGH FASHION este locul in care vom gasi designerii de renume si cele mai noi colectii din magazinele lor, dar si piese ramase din colectiile trecute la preturi ceva mai accesibile. Se poate gasi aici magazine precum Armani, Roberto Cavalli, Valentino, Versace, Dolce & Gabbana si multe altele atat in acest District cat si in apropiere de centrul orasuluiintr-un complex de strazi si galerii.


Districtul HIGH FASHION

L'OUTLET VILLAGE VICOLUNGO este un OUTLET URIAS si la propriu si la figurat, localizat in afara orasului Milano. In acest imens MALL (daca doriti sa-i spunem asa) ne putem bucura de un shopping la cele mai bune preturi. Magazinele de aici sunt fie cele ale brandurilor de pe piata, fie ale designerilor din toata lumea. Si in cazul magazinelor marilor designeri, aici se pune la vanzare piese din colectii incheiate (oarecum iesite de pe piata), la preturi extrem de reduse.


L'OUTLET VILLAGE VICOLUNGO
L'OUTLET VILLAGE VICOLUNGO


vineri, 19 iulie 2013

GRECIA - Thassos

THASSOS  INSULA DE ‘SMARALD’



Este situata in golful Kavala la 8 km de Grecia continentala, in partea de nord a Marii Egee. Insula este acoperita de paduri dese de brazi, pini, stejari, platani si maslini. Thassos este cunoscuta pentru marmura alba ca zapada, practic cea mai alba marmura din  lume.  Cel mai inalt varf de pe insula este Ipsarion (cca 1.130 m inaltime).
Insula are o circumferinta de aproximativ 90 km.  Exista o sosea principala ce inconjoara insula de jur imprejurul coastei si alte sosele mai mici care duc la asezarile din munti.

ACTIVITATI TRADITIONALE  &  ISTORIE


Unele din cele mai vechi (si actuale totodata),  indeletniciri de pe insula sunt pescuitul si olaritul.
Conform mitologiei, numele insulei are legatura cu Thassos unul din fii regelui fenician Aginor, care a poposit pe insula in cautarea surorii sale Europa, care a fost rapita de Zeus. Incantat de vegetatia luxurianta de pe insula, apa de culoarea smaraldului si clima deosebit de blanda s-a stabilit aici, iar de atunci insula ii poarta numele.
Pe insula a poposit inclusiv Apostolul Pavel in jurul anului 52 e.n., in prima sa calatorie de la Troia spre Neapolis (actual Kavala) si Filipi.
Pescarii de aci de-alungul secolelor au dezvoltat un stil oarecum aparte de a pescui “din casa”. Astfel pe malurile insulei, din loc in loc pot fi vazute casute special construite pentru aceasta. Casutele sunt de regula constructii simple, joase si destul de aproape de mare.
Pentru cei interesati pe insula exista numeroase magazine cu articole de pescuit si … suficiente barci de inchiriat ...
Pentru doritori agentiile turistice organizeaza numeroase croaziere de o zi in jurul insulei cu numeroase opriri pentru baie si pescuit.

DE VIZITAT

PLAJE

Skala Prinos, Skala Rachoni, Pachis Beach, Glykadi, Papalimani Beach, Saliara Beach, Makryammos, Golden Beach, Skala Potamia, Kinira, Paradise Beach,  Aliki,  Astris, Psili Ammos,  Pefkari, Matalia, Limenaria,  Skala Marion, Skala Kallirachi, Skala Sotiros.


- De vizitat in special plaja Makryammos, cea mai spectaculoasa si mai luxurianta dintre toate plajele insulei. Este o plaja privata situata la aproximativ 3 km fata de Limenas, intrarea este de 3 €/persoana ... merita fiecare eurocent platit. Plaja are un nisip fin, pinii cobor pana in mare si se amesteca cu palmierii intr-un peisaj de vis.
Plaja Makryammos face parte dintr-un complex deosebit, gen resort; cu terase, piscine, taverne, o mini-rezervatie naturala cu pauni in libertate si caprioare, cu bungalow-uri unde o cazarea + mic dejun costa 120 €/noapte. Inchiriatul unei umbrele/zi 7 € (fara consumatie).

-Saliara Beach (Marble Beach) este situata la aproximativ 6 km fata de Limenas. O plaja noua, deosebita, deschisa publicului abia din luna iunlie.2013. Dupa cum ii spune numele, este formata apropae complet dintr-o marmura foarte fina ... de aici rezulta si o culoare a apei aproape imposibil de descris (turcuaz-albastru). 

Intrarea este libera, este o plaja care nu trebuie ratata.

-Alte doua plaje deosebite, Golden Beach si Paradise Beach, de data aceasta intrarea este libera pe amandoua. Peisajele si pe acestea plaje sunt deosebite, nisipul este foarte fin ... in plus valurile sunt mult mai mari decat pe oricare din plajele insulei (plaja de la Paradise Beach exceland totusi prin marime valurilor fata de Golden Beach )


CAZAREA

Este de la decenta spre excelenta ... in orice colt al insulei, indiferent ca vorbim de 2, 3, 4 sau 5 stele. Pensiunile, hotelurile sau vilele sunt in majoritatea cazurilor afaceri de familie, proprietarii locatiilor fiind prezenti si supervizand intretinerea locatiilor, teraselor, a facilitatilor sau a spatiilor verzi. De regula majoritatea stiu "ceva" engleza, germana sau sarba.
In general agentiile prezinta in oferte distantele de la locatia de cazare pana la mare, gen - distanta 200 m (masurati in linie dreapta virtual), plaja aflandu-se poate la 600 m reali.
In rest ... oamenii sunt constienti ca de ceea ce fac si cum fac fata de turisti depind financiar. 

CAMERELE
- toate camerele sun dotate cu televizoare mici, din pacate majoritatatea posturilor sunt grecesti ...
- fiecare camera este dotata cu aer conditionat, contra cost 4 €. 
- baile sunt ingrijite si destul de spatioase in general; menajul se face zilnic

APA
- fara alge si deosebit de curata. Se poate face baie incepand cu prima decada a lunii iulie si uneori chiar pana in prima decada a lunii octombrie.

INTERNET
- internetul wireless este o facilitate care o gasesti peste tot. La o simpla solicitare primesti parola si userul ... atat la pensiune, hotel, cat si la terase sau taverne. Nimeni nu se formalizeaza cu intrebari suplimentare: De ce? , Unde ai platit consumatia? , etc .



OBIECTIVE  TURISTICE 

-Muzeul de Arheologie din Thassos  si gradina muzeului – situate in orasul Limenas - intrarea: 2 €/persoana. Este un muzeu foarte bogat in exponate, bine organizat si documentat, multe dintre exponate sunt tangibile, merita vazut! Pasionatii de istorie pot petrece aici pana la 3 - 5 ore. 
-Zidurile orasului antic din Limenas, se regasesc aproape peste tot in orasul port Limenas (ingradite si marcate) 
-Agora Antica este situata in Limenas. Este impresionanta prin dimensiune si modul in care s-a pastrat. Intrarea este libera.
-Teatrul antic. Intrarea este libera.
-Sanctuarul lui Dionis. Este ingradit si marcat, intrarea libera.
-Sanctuarul lui Poseidon – in Limenas (port). Este ingradit si marcat, intrarea libera.

Urmand linia golfurilor, litoralul este insotit de terase, taverne si cafenele unde se pot savura Uzo, diverse preparate traditionale, marea si soarele.


IMPORTANT !!!
- pentru vizitarea plajelor se organizeaza excursii de catre agentiile de turism din tara (cu ghid) sau de cele locale (de pe insula - ghid in limba engleza). Costurile sunt diferite, variind intre 10 si 40 €/persoana in functie de modul de deplasare apa/uscat, numarul obiectivelor vizitate si nu in ultimul rand perioada in care va gasiti pe insula (in sezon/extra-sezon).
- puteti face acelasi lucru pe cont proproiu inchiriind o masina de la unul din numeroasele centre 'Rent-A-Car' de pe insula ... dar la un pret mai rezonabil. Inchirierea se poate face pe 24 ore sau pentru mai multe zile (cu discounturile aferente). Chiria/zi este intre 25 € (in extra-sezon) si 40 € (in sezon); chiar si in aceste conditii, daca sunteti fericitul posesor al unui permis de conducere va veti reduce substantial costurile excursiei/excursiilor + aveti o libertate de miscare mai mare decat cea 'cu grupul'. La orice inchiriere de masina dupa semnarea contractului veti primi si o harta cu obiectivele turistice principale ale insulei. Orice masina este asigurata full-casco.
Se pot inchiria autoturisme, scutere, biciclete ... chiar si barci.
- daca apreciati cafelele tari si aromate, nu este recomandat ca pe continent, insule sau in orice alta parte a Grecia sa incercati 'o cafea'. Reteta lor este in general una ... 'traditionala la ibric' si se serveste impreuna cu zatul aferent. Cel mai bine este sa achizitionati din 'nainte  'licoarea magica'  si sa o preparati singuri. Daca cumva gasiti totusi o cafea buna puteti sa va considerati cu adevarat norocosi!
Chiar daca nu au nici o legatura, cam de acelasi regim beneficiaza si mujdeiul de usturoi, practic ... nu stiu sa-l prepare .... e necomestibil!



Indiferent daca ati ales ca desinatie continentul sau insulele Greciei cu siguranta nu veti regreta alegerea facuta. Peisajele, apa de smarald limpede si curata, paljele ingrijite ... merita toti banii.

*  Informatiile au fost actualizate in iulie 2013







RAPA ROSIE


RAPA ROSIE

Rapa Rosie este o arie protejata de interes national ce corespunde categoriei a IV-a IUCN (rezervatie geologica si floristica), cu o suprafata de 10 ha, situata in Judetul Alba, pe teritoriul administrativ al orasului Sebes, la cca 4km nord de acesta.
Rezervatia complexa Rapa Rosie cuprinde formatiuni specifice de eroziune si siroire care dau peisajului un aspect impozant, precum si o flora particulara, cu multe elemente rare si endemice. Are o suprafata de circa 10ha si este situata in extremitatea sud-vestica a Podisului Secaselor, pe malul drept al Secasului Mare, la circa 4km de orasul Sebes. Vizibila de la mare distanta, Rapa Rosie se intinde pe o lungime de 800m si are inaltimi ce variaza intre 50 si 125 m (300 - 425 m altitudine absoluta).

RAPA ROSIE - SEBAES ALBA



Un perete imens, aproape vertical, cu aspectul unei orgi uriase, lasa impresia unui monument ancestral ruinat. Ciudatele coloane si piramide etajate, separate de ravene, formeaza un microrelief pe care geografii il numesc "badlands" (pamanturile rele). Termenul. de origine engleza, a fost folosit pentru prima data in Dakota de Sud (Statele Unite), unde acest relief este bine dezvoltat.

La rezervatie se ajunge venind pe D.N. 1-7 (E.81) pana in Sebes(unde se ramifica drumul comunal spre loc. Daia Romana, V-N-V). Dupa trecerea peste calea ferata 'Vintu de Jos - Sibiu', la aproximativ 200 m, se vireaza la stanga(dupa unitatea militara) pe un drum de tara peste Lunca Sebesului. In continuare treceti peste paraul Secasul Mare si ajungeti in abruptul rezervatiei.

IMPORTANT!!!
Cu un autoturism bun sau (mai sigur) cu o masina de teren puteti ajunge pana la baza Rapei, drumul nefiind unul foarte problematic. Conditia este sa nu faceti deplasarea dupa o zi ploioasa. 
Pentru doritori sunt locuri suficiente pentru amplasarea cortului.


Drum bun si relaxare placuta!



joi, 18 iulie 2013

CHINA-BEIJING

CHINA - BEIJING


Beijing este capitala Republicii Populare Chineze. Are peste 17 milioane de locuitori, fiind totodata unul dintre cele mai poluate metropole.
Beijingul este situat in nord-estul Chinei, numele sau insemnand "Capitala Nordului". Este al treilea municipiu din tara ca marime, dupa Chongging si Shanghai. In anul 2008 orasul a gazduit a 26-a editie a Jocurilor Olimpice.

ITALIA-ROMA

ROMA - ORASUL ETERN


Roma este capitala Italiei. Situat pe malul fluviului Tibru, orasul are o istorie indelungata fiind de-a lungul secolelor capitala Republicii Romane, a Imperiului Roman, a Bisericii Romano-Catolice si a Italiei moderne. 
Roma are o populatie de 2.923.000 persoane. Aria metropolitana are o populatie in jur de 4 milioane. Este capitala regiunii Lazio si a Provinciei Roma. Primarul Romei este Gianni Alemanno.

Roma este un important centru turistic. Printre monumentele cele mai faimoase se numara Colosseumul si Columna lui Traian. O enclava a Romei este si statul Vatican, un teritoriu suveran al Sfantului Scaun situat intr-un cartier roman. Vaticanul este cel mai mic stat din lume, si capitala singurei religii care are reprezentant in Natiunile Unite (ca un stat observator non-membru).

ROMA - Caput mundi ("Capitala Lumii"), la Citta Eterna ("Orasul Etern"), Limen Apostolum ("Pragul Apostolilor"), La Citta dei Sette Coli ("Orasul Celor Sapte Coline"), sau pur si simplu l'Urbe ("Orasul"), este profund moderna si cosmopolita. Ca unul dintre putinele orase mari ale Europei care a supravietuit celui de-al doilea razboi mondial relativ putin afectat, centrul Romei ramane renascentist si baroc in esenta sa. Centrul Istoric al Romei este pe lista patrimoniului mondial UNESCO.