vineri, 19 iulie 2013

GRECIA - Thassos

THASSOS  INSULA DE ‘SMARALD’



Este situata in golful Kavala la 8 km de Grecia continentala, in partea de nord a Marii Egee. Insula este acoperita de paduri dese de brazi, pini, stejari, platani si maslini. Thassos este cunoscuta pentru marmura alba ca zapada, practic cea mai alba marmura din  lume.  Cel mai inalt varf de pe insula este Ipsarion (cca 1.130 m inaltime).
Insula are o circumferinta de aproximativ 90 km.  Exista o sosea principala ce inconjoara insula de jur imprejurul coastei si alte sosele mai mici care duc la asezarile din munti.

ACTIVITATI TRADITIONALE  &  ISTORIE


Unele din cele mai vechi (si actuale totodata),  indeletniciri de pe insula sunt pescuitul si olaritul.
Conform mitologiei, numele insulei are legatura cu Thassos unul din fii regelui fenician Aginor, care a poposit pe insula in cautarea surorii sale Europa, care a fost rapita de Zeus. Incantat de vegetatia luxurianta de pe insula, apa de culoarea smaraldului si clima deosebit de blanda s-a stabilit aici, iar de atunci insula ii poarta numele.
Pe insula a poposit inclusiv Apostolul Pavel in jurul anului 52 e.n., in prima sa calatorie de la Troia spre Neapolis (actual Kavala) si Filipi.
Pescarii de aci de-alungul secolelor au dezvoltat un stil oarecum aparte de a pescui “din casa”. Astfel pe malurile insulei, din loc in loc pot fi vazute casute special construite pentru aceasta. Casutele sunt de regula constructii simple, joase si destul de aproape de mare.
Pentru cei interesati pe insula exista numeroase magazine cu articole de pescuit si … suficiente barci de inchiriat ...
Pentru doritori agentiile turistice organizeaza numeroase croaziere de o zi in jurul insulei cu numeroase opriri pentru baie si pescuit.

DE VIZITAT

PLAJE

Skala Prinos, Skala Rachoni, Pachis Beach, Glykadi, Papalimani Beach, Saliara Beach, Makryammos, Golden Beach, Skala Potamia, Kinira, Paradise Beach,  Aliki,  Astris, Psili Ammos,  Pefkari, Matalia, Limenaria,  Skala Marion, Skala Kallirachi, Skala Sotiros.


- De vizitat in special plaja Makryammos, cea mai spectaculoasa si mai luxurianta dintre toate plajele insulei. Este o plaja privata situata la aproximativ 3 km fata de Limenas, intrarea este de 3 €/persoana ... merita fiecare eurocent platit. Plaja are un nisip fin, pinii cobor pana in mare si se amesteca cu palmierii intr-un peisaj de vis.
Plaja Makryammos face parte dintr-un complex deosebit, gen resort; cu terase, piscine, taverne, o mini-rezervatie naturala cu pauni in libertate si caprioare, cu bungalow-uri unde o cazarea + mic dejun costa 120 €/noapte. Inchiriatul unei umbrele/zi 7 € (fara consumatie).

-Saliara Beach (Marble Beach) este situata la aproximativ 6 km fata de Limenas. O plaja noua, deosebita, deschisa publicului abia din luna iunlie.2013. Dupa cum ii spune numele, este formata apropae complet dintr-o marmura foarte fina ... de aici rezulta si o culoare a apei aproape imposibil de descris (turcuaz-albastru). 

Intrarea este libera, este o plaja care nu trebuie ratata.

-Alte doua plaje deosebite, Golden Beach si Paradise Beach, de data aceasta intrarea este libera pe amandoua. Peisajele si pe acestea plaje sunt deosebite, nisipul este foarte fin ... in plus valurile sunt mult mai mari decat pe oricare din plajele insulei (plaja de la Paradise Beach exceland totusi prin marime valurilor fata de Golden Beach )


CAZAREA

Este de la decenta spre excelenta ... in orice colt al insulei, indiferent ca vorbim de 2, 3, 4 sau 5 stele. Pensiunile, hotelurile sau vilele sunt in majoritatea cazurilor afaceri de familie, proprietarii locatiilor fiind prezenti si supervizand intretinerea locatiilor, teraselor, a facilitatilor sau a spatiilor verzi. De regula majoritatea stiu "ceva" engleza, germana sau sarba.
In general agentiile prezinta in oferte distantele de la locatia de cazare pana la mare, gen - distanta 200 m (masurati in linie dreapta virtual), plaja aflandu-se poate la 600 m reali.
In rest ... oamenii sunt constienti ca de ceea ce fac si cum fac fata de turisti depind financiar. 

CAMERELE
- toate camerele sun dotate cu televizoare mici, din pacate majoritatatea posturilor sunt grecesti ...
- fiecare camera este dotata cu aer conditionat, contra cost 4 €. 
- baile sunt ingrijite si destul de spatioase in general; menajul se face zilnic

APA
- fara alge si deosebit de curata. Se poate face baie incepand cu prima decada a lunii iulie si uneori chiar pana in prima decada a lunii octombrie.

INTERNET
- internetul wireless este o facilitate care o gasesti peste tot. La o simpla solicitare primesti parola si userul ... atat la pensiune, hotel, cat si la terase sau taverne. Nimeni nu se formalizeaza cu intrebari suplimentare: De ce? , Unde ai platit consumatia? , etc .



OBIECTIVE  TURISTICE 

-Muzeul de Arheologie din Thassos  si gradina muzeului – situate in orasul Limenas - intrarea: 2 €/persoana. Este un muzeu foarte bogat in exponate, bine organizat si documentat, multe dintre exponate sunt tangibile, merita vazut! Pasionatii de istorie pot petrece aici pana la 3 - 5 ore. 
-Zidurile orasului antic din Limenas, se regasesc aproape peste tot in orasul port Limenas (ingradite si marcate) 
-Agora Antica este situata in Limenas. Este impresionanta prin dimensiune si modul in care s-a pastrat. Intrarea este libera.
-Teatrul antic. Intrarea este libera.
-Sanctuarul lui Dionis. Este ingradit si marcat, intrarea libera.
-Sanctuarul lui Poseidon – in Limenas (port). Este ingradit si marcat, intrarea libera.

Urmand linia golfurilor, litoralul este insotit de terase, taverne si cafenele unde se pot savura Uzo, diverse preparate traditionale, marea si soarele.


IMPORTANT !!!
- pentru vizitarea plajelor se organizeaza excursii de catre agentiile de turism din tara (cu ghid) sau de cele locale (de pe insula - ghid in limba engleza). Costurile sunt diferite, variind intre 10 si 40 €/persoana in functie de modul de deplasare apa/uscat, numarul obiectivelor vizitate si nu in ultimul rand perioada in care va gasiti pe insula (in sezon/extra-sezon).
- puteti face acelasi lucru pe cont proproiu inchiriind o masina de la unul din numeroasele centre 'Rent-A-Car' de pe insula ... dar la un pret mai rezonabil. Inchirierea se poate face pe 24 ore sau pentru mai multe zile (cu discounturile aferente). Chiria/zi este intre 25 € (in extra-sezon) si 40 € (in sezon); chiar si in aceste conditii, daca sunteti fericitul posesor al unui permis de conducere va veti reduce substantial costurile excursiei/excursiilor + aveti o libertate de miscare mai mare decat cea 'cu grupul'. La orice inchiriere de masina dupa semnarea contractului veti primi si o harta cu obiectivele turistice principale ale insulei. Orice masina este asigurata full-casco.
Se pot inchiria autoturisme, scutere, biciclete ... chiar si barci.
- daca apreciati cafelele tari si aromate, nu este recomandat ca pe continent, insule sau in orice alta parte a Grecia sa incercati 'o cafea'. Reteta lor este in general una ... 'traditionala la ibric' si se serveste impreuna cu zatul aferent. Cel mai bine este sa achizitionati din 'nainte  'licoarea magica'  si sa o preparati singuri. Daca cumva gasiti totusi o cafea buna puteti sa va considerati cu adevarat norocosi!
Chiar daca nu au nici o legatura, cam de acelasi regim beneficiaza si mujdeiul de usturoi, practic ... nu stiu sa-l prepare .... e necomestibil!



Indiferent daca ati ales ca desinatie continentul sau insulele Greciei cu siguranta nu veti regreta alegerea facuta. Peisajele, apa de smarald limpede si curata, paljele ingrijite ... merita toti banii.

*  Informatiile au fost actualizate in iulie 2013







Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu