vineri, 19 iulie 2013

RAPA ROSIE


RAPA ROSIE

Rapa Rosie este o arie protejata de interes national ce corespunde categoriei a IV-a IUCN (rezervatie geologica si floristica), cu o suprafata de 10 ha, situata in Judetul Alba, pe teritoriul administrativ al orasului Sebes, la cca 4km nord de acesta.
Rezervatia complexa Rapa Rosie cuprinde formatiuni specifice de eroziune si siroire care dau peisajului un aspect impozant, precum si o flora particulara, cu multe elemente rare si endemice. Are o suprafata de circa 10ha si este situata in extremitatea sud-vestica a Podisului Secaselor, pe malul drept al Secasului Mare, la circa 4km de orasul Sebes. Vizibila de la mare distanta, Rapa Rosie se intinde pe o lungime de 800m si are inaltimi ce variaza intre 50 si 125 m (300 - 425 m altitudine absoluta).

RAPA ROSIE - SEBAES ALBA



Un perete imens, aproape vertical, cu aspectul unei orgi uriase, lasa impresia unui monument ancestral ruinat. Ciudatele coloane si piramide etajate, separate de ravene, formeaza un microrelief pe care geografii il numesc "badlands" (pamanturile rele). Termenul. de origine engleza, a fost folosit pentru prima data in Dakota de Sud (Statele Unite), unde acest relief este bine dezvoltat.

La rezervatie se ajunge venind pe D.N. 1-7 (E.81) pana in Sebes(unde se ramifica drumul comunal spre loc. Daia Romana, V-N-V). Dupa trecerea peste calea ferata 'Vintu de Jos - Sibiu', la aproximativ 200 m, se vireaza la stanga(dupa unitatea militara) pe un drum de tara peste Lunca Sebesului. In continuare treceti peste paraul Secasul Mare si ajungeti in abruptul rezervatiei.

IMPORTANT!!!
Cu un autoturism bun sau (mai sigur) cu o masina de teren puteti ajunge pana la baza Rapei, drumul nefiind unul foarte problematic. Conditia este sa nu faceti deplasarea dupa o zi ploioasa. 
Pentru doritori sunt locuri suficiente pentru amplasarea cortului.


Drum bun si relaxare placuta!



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu